IMPORTANT! The server may go down soon - possibly permanently. Please read the latest post in Announcements and News

I strongly advise all users using my server for their web site to make alternative arrangements.

Outgoing mail is disabled because of the malware on the server. No new forum registrations are currently possible, and mail to the forum administrator will not work.

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

New Installation

Discussion specific to Fine Offset and similar rebadged weather stations
TRex
Posts: 31
Joined: Sat Jan 23, 2010 2:46 am
Weather Station: Fine Offset/WH1081
Operating System: Windows 10
Location: Toowoomba Queensland

New Installation

Postby TRex » Mon Aug 14, 2017 6:19 am

Some 8 months ago, my Fine Offset died on me, and I have only just replaced it. As it is a slightly different model, and to avoid any confusion, I decided (rightly or wrongly) to uninstall the original version of Cumulus so that all past data was lost, and reinstall the latest version. This was done just a few days ago. When doing the configuration of Station Settings, I inadvertently set the wind speed at m/s instead of km/h, and it ran like that for about 24 hours. On realising my error, I went to reset the configuration, and remembered, as well as saw your warning to "Choose carefully.- If you change units later, your data will be wrong!" I can appreciate that if I have 18 months of data in one unit, say Imperial, and want to change it to Metric, then the old data will be incorrect, and records will be meaningless. If I change my data from m/s to km/h, will my new data be forever read and logged in m/s, and consequently be wrong by a factor of 3.6 for all time, or does it mean that from now on, my data will be correctly recorded in km/h, but the 4 days of data in m/s will still remain in the history files, and so cause a (very minor) inaccuracy in the long term reports? If the latter, I will live with the minor error, but if it means that I shall always be seeing m/s, thinking it to be km/h, is there a way to correct this? I am quite happy to uninstall/reinstall if required, but perhaps it is easiest just to delete the 4 days of incorrect wind records. Can anyone advise me on this please, or are there other better options?

Regards,

Mike

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26696
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: New Installation

Postby steve » Mon Aug 14, 2017 9:39 am

It logs using whatever units are currently configured, as soon as they are configured.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

TRex
Posts: 31
Joined: Sat Jan 23, 2010 2:46 am
Weather Station: Fine Offset/WH1081
Operating System: Windows 10
Location: Toowoomba Queensland

Re: New Installation

Postby TRex » Mon Aug 14, 2017 11:42 am

Hi Steve, Many thanks for a prompt reply.

Much appreciated as always.

Mike


Return to “Fine Offset/EasyWeather”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests