Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

WS3083 USB Connection problems

Discussion specific to Fine Offset and similar rebadged weather stations
burra
Posts: 6
Joined: Mon May 06, 2013 10:32 am
Weather Station: WS3083
Operating System: Windows 7
Location: Canberra Australia

WS3083 USB Connection problems

Postby burra » Mon May 06, 2013 11:11 am

Hi Trying to connect WS3083 vis usb to pc running windows 7.
PC will not connect - I continuously get no response.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26314
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in Portugal
Contact:

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby steve » Mon May 06, 2013 11:16 am

Do you mean that Windows doesn't recognise that the device has been connected? It's not unknown for these stations to have faulty USB connectors out of the box. I assume you've tried different ports and a different cable?
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

burra
Posts: 6
Joined: Mon May 06, 2013 10:32 am
Weather Station: WS3083
Operating System: Windows 7
Location: Canberra Australia

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby burra » Mon May 06, 2013 11:54 am

Hi - Windows recognises the device well it see a "USB input device" .
With the device plugged in I start cumulus - I get the downloading data window - themn the following.
The Cumulus software gives the error, "no response" and the error light flashes -and the software then appears to lock up.
I can get no response from Cumulus I have to shut it down through task manager.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26314
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in Portugal
Contact:

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby steve » Mon May 06, 2013 12:16 pm

You probably need to reset the station, as described here: http://wiki.sandaysoft.com/a/FAQ#Cumulus_stops_at_the_.22Downloading_data.22_screen

The problem where Cumulus locks up when the station doesn't respond is fixed in the 1.9.4 beta version.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

burra
Posts: 6
Joined: Mon May 06, 2013 10:32 am
Weather Station: WS3083
Operating System: Windows 7
Location: Canberra Australia

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby burra » Tue May 07, 2013 8:23 am

cumulus.005
Hi,

System still locks up straight after its starts downloading.
I have attached fault logs.
Where do I get v 1.9.4
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26314
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in Portugal
Contact:

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby steve » Tue May 07, 2013 8:33 am

burra wrote:System still locks up straight after its starts downloading.

The station still isn't responding:

07/05/2013 18:16:16.068 : Request EW data block, addr = 000000
07/05/2013 18:16:26.075 : Closing Please Wait form
07/05/2013 18:16:26.082 : 18:16:26 Station not responding

Did you do a full reset? Remove batteries and unplug USB cable?

Where do I get v 1.9.4

http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=9433
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

burra
Posts: 6
Joined: Mon May 06, 2013 10:32 am
Weather Station: WS3083
Operating System: Windows 7
Location: Canberra Australia

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby burra » Tue May 07, 2013 8:56 am

Hi,

Yes I did a full reset, I think my device might have a suspect USB port.
I have downloaded v 1.9.4 but unfortunately it does not appear to support usb

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26314
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in Portugal
Contact:

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby steve » Tue May 07, 2013 9:04 am

burra wrote:Yes I did a full reset, I think my device might have a suspect USB port.

That's likely, if a full reset didn't get it going again. Have you tried it with Easyweather?
I have downloaded v 1.9.4 but unfortunately it does not appear to support usb

I don't understand; USB is the only method of connection for Fine Offset stations, there's no alternative. Do you get some kind of USB related error when you run it?
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

burra
Posts: 6
Joined: Mon May 06, 2013 10:32 am
Weather Station: WS3083
Operating System: Windows 7
Location: Canberra Australia

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby burra » Tue May 07, 2013 9:31 am

Hi Steve,

I get no errors with regards to the USB. Do you know where I can get easyweather

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26314
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in Portugal
Contact:

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby steve » Tue May 07, 2013 10:02 am

burra wrote:I get no errors with regards to the USB.

Good - so when you run 1.9.4, you get the same 'station not responding' error, but the Cumulus interface no longer locks up, hopefully?
Do you know where I can get easyweather
It's normally supplied with the station. I think that as yours has solar sensors, you need 'Easyweather Plus'. There's a download link on the Fine Offset site: http://www.foshk.com/Weather_Professional/WH3081.htm
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

burra
Posts: 6
Joined: Mon May 06, 2013 10:32 am
Weather Station: WS3083
Operating System: Windows 7
Location: Canberra Australia

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby burra » Tue May 07, 2013 10:24 am

Hi Steve,

Yes, that's correct the Cumulus does NOT lock up.
I have installed easyweather - but it can not see the device.
looks kike I have a broken USB port - pity - faulty straight out of the box.
I'll see how they go about replacing it.

Thanks

Andrew

vr34
Posts: 19
Joined: Wed Jan 13, 2010 12:43 pm
Weather Station: Aercus Instruments WS3083
Operating System: Windows 7, CumulusMX build 3043
Location: South of France
Contact:

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby vr34 » Wed Feb 01, 2017 3:09 pm

Hello,
I would like to apply this http://wiki.sandaysoft.com/a/FAQ#Cumulu ... .22_screen
because my new Aercus Instruments WS3083 still locks even if the synchronise box concerning fine offset stations is checked.
My question is: Where are the "diags files" ?
Regards,
Vincent

User avatar
vaggos
Posts: 252
Joined: Sat Feb 06, 2010 7:00 pm
Weather Station: PROWEATHER STATION 1080
Operating System: XP SP3, win7, Win10
Location: Acharnes Athens Greece
Contact:

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby vaggos » Wed Feb 01, 2017 4:34 pm

Search your Cumulus folder.
http://prnt.sc/e36zjz
Image
Acharnes Athens Greece Meteo station
http://www.meteoacharnes.gr
https://weather.meteoacharnes.gr/
Thanks Sandaysoft

vr34
Posts: 19
Joined: Wed Jan 13, 2010 12:43 pm
Weather Station: Aercus Instruments WS3083
Operating System: Windows 7, CumulusMX build 3043
Location: South of France
Contact:

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby vr34 » Mon Feb 06, 2017 10:14 am

Hello,
Thanks vaggos. I found the diag files. I added FOReadAvoidPeriod=10 in the [Station] section of cumulus.ini but my station still stopped after few days.
I increased the number to 20 but same results after 3 days.

The last time that the cumulus log file contains the lines "drift" is:
05/02/2017 07:42:10.675 : Sensor clock 07:31:46 drift = 2 seconds
05/02/2017 07:42:10.675 : Station clock 07:42:10 drift = 10 seconds
05/02/2017 07:42:15.675 : 07:42:15 Stop Synchronising
But the station stops a day after. The first time this message appeared is:
06/02/2017 07:43:17.182 : 07:43:17 Station not responding

Also, I have noticed that this last log file contains many time: (very often: more than 200 times on 05/02/2017 !!)
05/02/2017 : FTPRequestDone ftpConnectAsync Errcode = ###
05/02/2017 : *** Data input appears to have stopped
with ### is 500 or 426

Can this be linked to the problem ?

Regards,
Vincent

PS: my previous fine offset station (Velleman WS1080) never had this usb problem (with the same netbook computer) during 7 years.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26314
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in Portugal
Contact:

Re: WS3083 USB Connection problems

Postby steve » Mon Feb 06, 2017 1:02 pm

The Fine Offset stations with solar sensors do seem to be much more susceptible to the 'lock up' problem, and the 'synchronise' facility in Cumulus doesn't seem to help so much.

I don't think the ftp errors are related, those are coming from your ftp server.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job


Return to “Fine Offset/EasyWeather”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests