Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

CUMULUS - APRS

Discussion and support for 3rd-party (non-Sandaysoft) tools for Cumulus
hamix
Posts: 6
Joined: Thu Apr 16, 2015 7:38 pm
Weather Station: WeatherDuino Pro2
Operating System: Windows 8
Location: Ankara

CUMULUS - APRS

Postby hamix » Fri Jun 19, 2015 12:36 pm

Hi
I use Cumulus with WeatherDuino Pro2 hw. ( Vantage Pro2 compatible) I want to upload wx data over APRS. I 've done what explained Cumulus help (http://wiki.sandaysoft.com/a/Cumulus.ini) But pressure value is not sent or/displayed on the APRS side. (http://aprs.fi)
Is there any other "hidden" point? Any advice would be appreciated.
Regards.

ta2ei

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26250
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in France
Contact:

Re: CUMULUS - APRS

Postby steve » Fri Jun 19, 2015 2:01 pm

Cumulus definitely sends pressure to CWOP/APRS. Please show a screen shot of your APRS/CWOP settings panel on the Cumulus internet settings screen. If you turn on debug logging, the debug.log file will show the string that Cumulus is sending to CWOP, and any error message being returned by the CWOP servers.

Edit: It occurs to me that you might not be using Cumulus to upload to CWOP, but are instead using the wxnow.txt file and some other application to do the upload (it's hard to say exactly what you're trying to do from the little information you've supplied). If that is the case, please attach a copy of your wxnow.txt file.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

hamix
Posts: 6
Joined: Thu Apr 16, 2015 7:38 pm
Weather Station: WeatherDuino Pro2
Operating System: Windows 8
Location: Ankara

Re: CUMULUS - APRS

Postby hamix » Fri Jun 19, 2015 3:37 pm

Thank you for your reply.
I've attached screen shot of Cumulus screen, Cumulus station settings, Cumulus internet settings and aprs page.

And this is wxnow.txt:
Jun 19 2015 18:35
000/000g000t070r000p000P000h68b00000L000
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26250
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in France
Contact:

Re: CUMULUS - APRS

Postby steve » Fri Jun 19, 2015 4:29 pm

Ah, so you are using Cumulus to upload to CWOP. You need to turn on debug logging as previously mentioned.

Are all of your sensors working? Have you really had zero wind all day?
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

hamix
Posts: 6
Joined: Thu Apr 16, 2015 7:38 pm
Weather Station: WeatherDuino Pro2
Operating System: Windows 8
Location: Ankara

Re: CUMULUS - APRS

Postby hamix » Fri Jun 19, 2015 4:35 pm

I do not use wind and rain sensors. My present sensors are thermometer and humidity for indoor and outdor, pressure sensor, UV sensor.
Anyway turned on debugging. I'll wait for your advices.
Regards.

Edit: The "debug.log" and my Cumulus.ini files attached.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by hamix on Fri Jun 19, 2015 6:51 pm, edited 1 time in total.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26250
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in France
Contact:

Re: CUMULUS - APRS

Postby steve » Fri Jun 19, 2015 5:37 pm

The details which Cumulus needs to calculate Altimeter Pressure (as required by CWOP) are not being returned in response to the BARDATA command:

0344.704 : 20:12:01.137 Sending BARDATA
0346.735 : 20:12:03.178 Bardata = 0A 0D 4F 4B 0A 0D FFFFFFFF

Here is the example from the Davis protocol spec:

"BARDATA"
It retrieves the current barometer calibration parameters in text. These tell you what the current elevation setting and barometer offset values are, plus some details on the barometer correction factor being used.
Example:
>"BARDATA"<LF>
<<LF><CR>"OK"<LF><CR>
<"BAR 29775"<LF><CR>
<"ELEVATION 27"<LF><CR>
<"DEW POINT 56"<LF><CR>
<"VIRTUAL TEMP 63"<LF><CR>
<"C 29"<LF><CR>
<"R 1001"<LF><CR>
<"BARCAL 0"<LF><CR>
<"GAIN 1533"<LF><CR>
<"OFFSET 18110"<LF><CR>
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

hamix
Posts: 6
Joined: Thu Apr 16, 2015 7:38 pm
Weather Station: WeatherDuino Pro2
Operating System: Windows 8
Location: Ankara

Re: CUMULUS - APRS

Postby hamix » Fri Jun 19, 2015 6:07 pm

The details which Cumulus needs to calculate Altimeter Pressure (as required by CWOP) are not being returned in response to the BARDATA command


Steve,
I'm a lawyer and radio amateur. So I have no idea why " Altimeter Pressure (as required by CWOP) are not being returned" :)
What can I do?

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26250
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in France
Contact:

Re: CUMULUS - APRS

Postby steve » Fri Jun 19, 2015 6:59 pm

I'm the Cumulus author, so I have no idea why they're not being returned either ;)

Perhaps you should ask the Weatherduino author?
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

User avatar
Werk_AG
Posts: 180
Joined: Sun Jan 13, 2013 8:04 pm
Weather Station: WeatherDuino Pro2
Operating System: Windows 7
Location: Cercal CDV - Portugal

Re: CUMULUS - APRS

Postby Werk_AG » Sat Jun 20, 2015 1:12 am

hamix wrote:
The details which Cumulus needs to calculate Altimeter Pressure (as required by CWOP) are not being returned in response to the BARDATA command


Steve,
I'm a lawyer and radio amateur. So I have no idea why " Altimeter Pressure (as required by CWOP) are not being returned" :)
What can I do?


Hi hamix

Currently WeatherDuino Pro 2 doesn't respond to BARDATA command. Response to this command will be implemented on next build release.
You also have a answer in our support forum.
Image

hamix
Posts: 6
Joined: Thu Apr 16, 2015 7:38 pm
Weather Station: WeatherDuino Pro2
Operating System: Windows 8
Location: Ankara

Re: CUMULUS - APRS

Postby hamix » Sat Jun 20, 2015 7:50 pm

Steve and Werk_AG
Thank you very much for your efforts.
Regards.


Return to “3rd Party Tools”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest