If you use Cumulus, please donate Image

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

Cumulus Realtime Gadget

Discussion and support for 3rd-party (non-Sandaysoft) tools for Cumulus
User avatar
sjukmidlands
Posts: 115
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:34 am
Weather Station: Techno-Line WS2300
Operating System: Windows 8 Consumer Preview 64bit
Location: Rugeley, Staffordshire
Contact:

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby sjukmidlands » Mon Jan 11, 2010 12:11 am

:lol: Thanks! All confusion over! (Explains why it was showing slightly different readings from mine!) It all makes sense now!

But once again well done and thanks for a brilliant re-design of this gadget, so that it actually works OK! :clap:

User avatar
sjukmidlands
Posts: 115
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:34 am
Weather Station: Techno-Line WS2300
Operating System: Windows 8 Consumer Preview 64bit
Location: Rugeley, Staffordshire
Contact:

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby sjukmidlands » Mon Jan 11, 2010 12:18 am

Looking again at the post which caused confusion, I see you referred to Steve and Michael and assumed Steve was me, and then in the screenshots, the first was so obviously not mine (the one which was Steve's I realise now) but the second one (presumably Michaels) was very close to my own readings, and thus assumed you were referring to mine, as the other Steve and I were (I think) the only people to post to this thread since your intial post earlier with the new gadget. Confusion then ensued....

Too may Steve's! I come across this problem often....

User avatar
sjukmidlands
Posts: 115
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:34 am
Weather Station: Techno-Line WS2300
Operating System: Windows 8 Consumer Preview 64bit
Location: Rugeley, Staffordshire
Contact:

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby sjukmidlands » Mon Jan 11, 2010 12:21 am

...and I do see now that Michael did post early on in the thread also having problems....

Steve (Johnson)

User avatar
akasonny
Posts: 217
Joined: Mon Jun 15, 2009 4:43 am
Weather Station: Zephyr TD-1000
Operating System: Windows 10
Location: Sahuarita, AZ, USA
Contact:

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby akasonny » Mon Jan 11, 2010 1:19 am

Its working here now, finally. Nice to see and a handy gadget.

To minimize the confusion of the "Steves", my nicname is Sonny and it works for me.

User avatar
sjukmidlands
Posts: 115
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:34 am
Weather Station: Techno-Line WS2300
Operating System: Windows 8 Consumer Preview 64bit
Location: Rugeley, Staffordshire
Contact:

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby sjukmidlands » Tue Jan 12, 2010 12:47 am

A slight issue noted with this gadget is that it doesn't always update the data. It will do for a short time but then seems to stop and just sits there showing the last data it downloaded. Clicking the settings button and then straight away the OK button, it updates instantly.

Initially thought this ws an issue just here, but have tried it on a friends PC and does the same there too.

Hopefully this is something which can be fixed, as my (local) friends who tried it earlier on their PC thought it was a brilliant gadget too!

What seems to be happening is that it continues collecting data until it can't, maybe the bandwidth is being used by email polling or web surfing (although I am on a 50MBit Cable connection) and once it cannot retrieve a data set it sits there and doesn't try again.

Steve

User avatar
dane
Posts: 408
Joined: Wed Sep 10, 2008 2:15 pm
Weather Station: Rosenborg 68700
Operating System: Win10 Ult., 64-bit, RaspberryPi
Location: Gilleleje, Denmark

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby dane » Tue Jan 12, 2010 12:17 pm

What seems to be happening is that it continues collecting data until it can't, maybe the bandwidth is being used by email polling or web surfing (although I am on a 50MBit Cable connection) and once it cannot retrieve a data set it sits there and doesn't try again.

Next time it occurs, could you please check the realtime.txt that feeds the gadget and tell me if its date/time stamp differs from what the gadget shows?
Ib

User avatar
sjukmidlands
Posts: 115
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:34 am
Weather Station: Techno-Line WS2300
Operating System: Windows 8 Consumer Preview 64bit
Location: Rugeley, Staffordshire
Contact:

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby sjukmidlands » Tue Jan 12, 2010 12:51 pm

Thanks for the reply!

I had set the realtime.txt file to upload to my server space every 3 seconds, but reset it last night to 10 seconds to see if it helped. The gadget is currently set to download data every 10 seconds.

Having just looked again, the gadget stopped polling the text file at 11:20:07

I think the realtime.txt file would of course be up to date as the Cumulus Realtime page I have updates ok, and this is the data string from the txt file grabbed from http://www.imagearchitect.co.uk/weather/realtime.txt by entering this in a browser:

12/01/10 12:41:11 1.8 94 0.9 0.0 0.0 0 0.0 0.0 1002.6 --- 0 mph C mb mm 44.6 -0.9 2.5 2.5 1.0 21.2 40 1.8 +0.1 1.9 11:57 1.0 04:40 114.0 06:50 114.0 06:50 1014.8 00:04 1002.6 12:33 1.8.9 896 13.4 -0.1 -0.1 0 0 0 0 0.0 22 1 0

Obviously, as this data updates every 10 seconds, it will have a different time stamp, as soon as the gadget stops getting data.

However, if therefore in a session, the gadget fails to download one data set, would this cause it to stop trying again?
Having said that occasionally I get an error screen on the gadget about unable to connect to server, but it then auto refreshes ok without my intervention....

I have no real understanding of how you designed the gadget - I'm not a software designer and don't understand it! But, trying to think logically, is this issue perhaps something to do with the frequency the gadget downloads data compared to the frequency it is uploaded? i.e. if it sees a data time stamp the same as the last one it got, it stops getting data??? Therefore, decreasing the frequency it gets data, to say 30 sec or 60 secs might help?

I'm not familiar of course with how this gadget is designed to work, but am trying to give you as much information as I can.

Let me know if you need me to try anything else!

Good luck!
Steve

User avatar
dane
Posts: 408
Joined: Wed Sep 10, 2008 2:15 pm
Weather Station: Rosenborg 68700
Operating System: Win10 Ult., 64-bit, RaspberryPi
Location: Gilleleje, Denmark

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby dane » Tue Jan 12, 2010 1:07 pm

I'm not familiar of course with how this gadget is designed to work

Makes it two of us :D I, too, am not familiar with the inner workings of its design (done by Daniel Lintott).
I simply modified it to read from realtime.txt - but left the communication parts untouched.

One thing you could do for me to help me understand where it hangs: turn on debugging:
- stop the gadget
- create an empty debug.txt file in its directory:
C:\Users\<your username>\AppData\Local\Microsoft\WindowsSidebar\Gadgets\cumulusih.gadget
- restart the gadget

When it next hangs: stop it and attach the debug.txt file (- or at least the last part of it if it is too gigantic...)
Ib

User avatar
beteljuice
Posts: 2445
Joined: Tue Dec 09, 2008 1:37 pm
Weather Station: None !
Operating System: XP SP3 - honest
Location: Dudley, West Midlands, UK

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby beteljuice » Tue Jan 12, 2010 1:27 pm

In Cumulus control panel, see if this makes any difference (good or bad)

Configuration / Internet Settings / Site/Options

.. Web settings: Make sure "Use FTP rename" is ticked, and "Delete before upload" is NOT.
Last edited by beteljuice on Tue Jan 12, 2010 1:49 pm, edited 1 time in total.
Image
......................Imagine, what you will KNOW tomorrow !

User avatar
dane
Posts: 408
Joined: Wed Sep 10, 2008 2:15 pm
Weather Station: Rosenborg 68700
Operating System: Win10 Ult., 64-bit, RaspberryPi
Location: Gilleleje, Denmark

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby dane » Tue Jan 12, 2010 1:47 pm

Beteljuice: thanks for helping :clap:
Maybe you can also tell me the difference between a

Code: Select all

 xmlHttpObj.open('GET'
and a 'POST' ?
(the code used to have a POST, but that caused hangs for some users, so I changed it to a GET)
Ib

User avatar
sjukmidlands
Posts: 115
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:34 am
Weather Station: Techno-Line WS2300
Operating System: Windows 8 Consumer Preview 64bit
Location: Rugeley, Staffordshire
Contact:

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby sjukmidlands » Tue Jan 12, 2010 5:22 pm

Ok, thanks to you both for the advice/suggestions. Have changed the FTP settings as advised, rename was not ticked before so changed that, delete wasn't so left it as was. Will see how that helps now and report back in a while. If there's still a problem I will then try creating the debug file as suggested and upload here later on.

I'm sure this can easily be resolved eventually, fingers crossed!

Once again it is a brilliant gadget!

Steve

User avatar
sjukmidlands
Posts: 115
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:34 am
Weather Station: Techno-Line WS2300
Operating System: Windows 8 Consumer Preview 64bit
Location: Rugeley, Staffordshire
Contact:

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby sjukmidlands » Tue Jan 12, 2010 5:27 pm

Having just tried the gadget with the ftp settings in Cumulus changed as advised, it was still not auto updating. Hence am now about to follow the other suggestion and create a debug file. I will attach it here soon!

Steve
Last edited by sjukmidlands on Tue Jan 12, 2010 5:36 pm, edited 1 time in total.

User avatar
sjukmidlands
Posts: 115
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:34 am
Weather Station: Techno-Line WS2300
Operating System: Windows 8 Consumer Preview 64bit
Location: Rugeley, Staffordshire
Contact:

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby sjukmidlands » Tue Jan 12, 2010 5:29 pm

Having just looked, my Cumulus webpages were neither updating since the time I changed the ftp settings to rename so have changed it back and they at least are updating again now.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 25913
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Raspbian
Location: Sanday, Orkney
Contact:

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby steve » Tue Jan 12, 2010 5:35 pm

Some ftp servers don't support rename, including yours, it would seem, sadly.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Like Cumulus and want to support it? Please donate! Image

User avatar
sjukmidlands
Posts: 115
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:34 am
Weather Station: Techno-Line WS2300
Operating System: Windows 8 Consumer Preview 64bit
Location: Rugeley, Staffordshire
Contact:

Re: Cumulus Realtime Gadget

Postby sjukmidlands » Tue Jan 12, 2010 5:57 pm

OK - here is the debug.txt file created after it stopped working again. I hope it helps!

Steve
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


Return to “3rd Party Tools”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest