Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

Weather Station for Android

Discussion and support for 3rd-party (non-Sandaysoft) tools for Cumulus
WoodburyMan
Posts: 147
Joined: Sun Sep 04, 2011 2:02 am
Weather Station: Ambient Weather WS-2095
Operating System: RaspberryPi Model B 3.0
Location: Woodbury, Connecticut, U.S.A.
Contact:

Re: Weather Station for Android

Postby WoodburyMan » Mon Jan 12, 2015 8:23 pm

WoodburyMan wrote:It's been so long since I set this up originally. I have been using it for a year or two now. I forgot where the original source for realtime.xml was located so I can download it again. Anyone have a link?

I am having an issue with it with CumulusMX. It may be a character encoding problem. The file is in encoded in ISO-8659-15 correctly. However when Cumulus proceses it, it has problems with the Degree symbol.(°).
Example the line:

Code: Select all

<data realtime="temp"><#temp>°</data>

Should be rendered and shown as

Code: Select all

<data realtime="temp">26.6°</data>

However, my realtime.xml file shows up as

Code: Select all

<data realtime="temp">26.6?</data>

Location of my XML file.
http://www.woodburyweather.com/realtime.xml

*EDIT*
I found a work around. In realtime.xml, I changed

Code: Select all

<data realtime="temp"><#temp>°</data>

to

Code: Select all

<data realtime="temp"><#temp><#tempunit></data>

and now get this for output.

Code: Select all

<data realtime="temp">27.0°F</data>

It seems to work correctly. The app now shows the unit which is nice. Might be worth changing in the default realtime.xml

This has been fixed in CumulusMX by Steve. It was non-UTF8 file processing issue.
Image
http://www.woodburyweather.com
Running CumuluxMX 3020 on a RaspberryPi Model B 2.0.

Phil23
Posts: 111
Joined: Sat Jul 16, 2016 11:59 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro2 Plus
Operating System: Win7 Pro
Location: Australia

Re: Weather Station for Android

Postby Phil23 » Tue Nov 29, 2016 9:26 pm

Only just stumbled across this app & think it's great.

Have it's widget now replacing the WeatherZones 4x2, so have my own data on my opening screen.

Like others in the thread, I had trouble locating realtime.xml & sunbird.txt; they should be easily found in this thread.

Still not getting °C displayed in the app though, & I have tried replacing the ° symbol with <#tempunit> but didn't seem to make any difference.

Can anyone with a better knowledge of the issue help out?

Attached are the 2 templates I'm using, they should work for everyone else, except for the symbol issue.

Phil.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Phil23
Posts: 111
Joined: Sat Jul 16, 2016 11:59 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro2 Plus
Operating System: Win7 Pro
Location: Australia

Re: Weather Station for Android

Postby Phil23 » Tue Nov 29, 2016 9:32 pm

Correction:-

<#tempunit> is working correctly, just a caching issue.

So the files previously attached below should be fine for anyone wanting to use them.

Cheers.

bmdoss
Posts: 14
Joined: Mon Sep 05, 2011 9:59 pm
Weather Station: Davis 6153
Operating System: 7
Location: United States
Contact:

Re: Weather Station for Android

Postby bmdoss » Sun Dec 31, 2017 3:17 pm

FYI... This still works great...

User avatar
Gordon-Loomberah
Posts: 226
Joined: Mon Aug 17, 2009 7:51 am
Weather Station: Davis VP2 + Solar and UV
Operating System: Windows 10 home
Location: Loomberah, Australia
Contact:

Re: Weather Station for Android

Postby Gordon-Loomberah » Sun Dec 31, 2017 8:30 pm

After a recent update there is a lot of overwriting of the data on the widgets. Update time is hidden under wind speed, solar is only partly visible at the bottom on the large widget, and missing entirely on the small one, as is wind speed.
Loomberah Weather: http://gunagulla.com

dazza1223
Posts: 252
Joined: Sun Jan 25, 2015 8:41 pm
Weather Station: davis vantage vue
Operating System: raspberry pi 3
Location: worthing
Contact:

Re: Weather Station for Android

Postby dazza1223 » Sun Jan 07, 2018 12:39 pm

hi i got the samsung s8 and ive got the same lot of overwriting of the data and is there a way to change the forcast as it not right thanks

garryjoshi
Posts: 1
Joined: Mon Feb 26, 2018 12:42 pm
Weather Station: Cumulus 1
Operating System: Windows XP

Re: Weather Station for Android

Postby garryjoshi » Mon Feb 26, 2018 12:44 pm

The Weather Station app was working normal when my Note 8 was running on Android 7.0. However as I have upgraded to Android 8.0 today whenever I will open the app it only loads a blank screen on the start up and crashes after a while. Can you please check and fix it Ales?

water01
Posts: 1439
Joined: Sat Aug 13, 2011 9:33 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Windows 7 64bit HP SP1
Location: Somewhere in the USA
Contact:

Re: Weather Station for Android

Postby water01 » Mon Feb 26, 2018 3:21 pm

I am afraid I am not sure that will happen as the last time Ales logged in was 2012.

jlmr731
Posts: 122
Joined: Sat Aug 27, 2016 12:11 am
Weather Station: Davis vantage pro 2
Operating System: Debian
Location: Youngstown, Ohio
Contact:

Re: Weather Station for Android

Postby jlmr731 » Wed Feb 28, 2018 1:56 am

not on android 8 but have you tried clearing cache and data for the app? maybe even reinstall it and see if it works

User avatar
Gordon-Loomberah
Posts: 226
Joined: Mon Aug 17, 2009 7:51 am
Weather Station: Davis VP2 + Solar and UV
Operating System: Windows 10 home
Location: Loomberah, Australia
Contact:

Re: Weather Station for Android

Postby Gordon-Loomberah » Wed Feb 28, 2018 2:29 am

dazza1223 wrote:... is there a way to change the forcast as it not right...


The forecast appears to come from Cumulus, and for me it is almost invariably incorrect. Perhaps the data used to determine the forecast works in EU/UK, but it is hopelessly incorrect much of the time here in Oz, so I ignore it, unless I am looking for a laugh ;)

For example, Cumulus says "stormy, much precipitation" for today, but the reality is that there will be zero rain, and it is mostly sunny with a few cloudy patches.
Loomberah Weather: http://gunagulla.com

User avatar
mcrossley
Posts: 5136
Joined: Thu Jan 07, 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Stretch Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Weather Station for Android

Postby mcrossley » Wed Feb 28, 2018 7:54 am

Have you adjusted the forecast pressure settings in Cumulus for your location? That said this forecast was developed for western seaboards in temperate Northern latitudes, they are a bit of "fun" really.

User avatar
Gordon-Loomberah
Posts: 226
Joined: Mon Aug 17, 2009 7:51 am
Weather Station: Davis VP2 + Solar and UV
Operating System: Windows 10 home
Location: Loomberah, Australia
Contact:

Re: Weather Station for Android

Postby Gordon-Loomberah » Wed Feb 28, 2018 8:13 am

Hi Mark, I have them set to low 990mb and high 1040mb, which is about the full range I have seen here. I hate to think what would happen if the pressure went outside those limits.... perhaps a forecast: "take cover, imminent asteroid impact!" ;)

>> they are a bit of "fun" really.

My wife and I certainly get a laugh from them sometimes :)
Loomberah Weather: http://gunagulla.com

User avatar
Ned
Posts: 224
Joined: Mon Jul 19, 2010 11:15 am
Weather Station: WS2083 aspirated
Operating System: Win 10
Location: Auckland NZ
Contact:

Re: Weather Station for Android

Postby Ned » Wed Feb 28, 2018 10:39 pm

My extremes are set to 975 and 1040 and the forecasts are usually good. You could try lowering your low limit and see if that makes a difference.

Nevizio
Posts: 11
Joined: Wed Feb 10, 2016 8:43 pm
Weather Station: Oregon Scientific wmr-200
Operating System: Windows 10 - Android
Location: Cerratina frazione di Pianella (PE) Abruzzo-Italy

Re: Weather Station for Android

Postby Nevizio » Mon May 07, 2018 3:12 pm

Why does the widget read the average wind intensity and not the actual wind reading of the console? There is a method to make the widget read the real wind speed?
Thank you ;)

User avatar
Gordon-Loomberah
Posts: 226
Joined: Mon Aug 17, 2009 7:51 am
Weather Station: Davis VP2 + Solar and UV
Operating System: Windows 10 home
Location: Loomberah, Australia
Contact:

Re: Weather Station for Android

Postby Gordon-Loomberah » Mon May 07, 2018 10:51 pm

Ned wrote:You could try lowering your low limit and see if that makes a difference.


It made no difference that I can see, I changed it to 980. I think the parameters used to figure out the forecast just do not work very well in my climate.
Loomberah Weather: http://gunagulla.com


Return to “3rd Party Tools”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests