Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

FTP issue - think it is my fault

Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.
bigmac
Posts: 152
Joined: Wed May 13, 2009 9:35 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2 Wireless
Operating System: Raspbian wheezy
Location: Nr Ilkley, West Yorks, UK
Contact:

FTP issue - think it is my fault

Postby bigmac » Tue Jun 28, 2016 8:34 pm

As of Sunday morning at 4.00am, my Pi has stopped updating my website. MXDiags log is reporting "Error connecting ftp - Could not resolve host 'ftp.menstonweather.co.uk' ".
Now, I was having a problem with not being able to resolve my Pi name on my internal network and it seems this was caused by the wireless network adaptor on the Pi obtaining two IP addresses.

A bit of googling on Saturday found this https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=28&t=111709 and I duly followed the post "by hutauf » Tue Jul 14, 2015 7:17 pm" which resolved the problem for me also. I rebooted the pi and everything was fine, the website continued to update without issue, until Sunday at 4.00am when I believe the Pi had a scheduled reboot.
I have tried to reverse the process by reinstalling the dhcpcd5 package but this is also throwing up an error:

"Err http://archive.raspberrypi.org/debian/ wheezy/main dhcpcd5 armhf 6.7.1-1+rpi1
Something wicked happened resolving 'archive.raspberrypi.org:http' (-5 - No address associated with hostname)
Failed to fetch http://archive.raspberrypi.org/debian/p ... _armhf.deb Something wicked happened resolving 'archive.raspberrypi.org:http' (-5 - No address associated with hostname)
E: Unable to fetch some archives, maybe run apt-get update or try with --fix-missing?"

Running apt-get update also throws up similar messages.

So clearly I have caused an issue by playing with things I obviously don't understand........and now I don't know what to do to get back out of the problem.
Many brain cells are better than my half a brain cell, so can anyone give me any pointers?

User avatar
Toxic17
Posts: 785
Joined: Mon May 19, 2014 10:45 pm
Weather Station: Davis VPro2 Plus
Operating System: Deb 9.4 Stretch
Location: Bangor, NI
Contact:

Re: FTP issue - think it is my fault

Postby Toxic17 » Tue Jun 28, 2016 10:11 pm

I had a similar issue on my Debian box the other week. apt-get commands kept failing. found it was the /etc/apt/sources.list had somehow become corrupt. might be worth looking there perhaps?
Regards Simon

https://www.conligwx.org
https://www.conligwx.org/pws/
https://twitter.com/conligwx
Davis Vantage Pro2+ - CumulusMX v3.0.0 (build 3043) + Saratoga/PWS
Image

bigmac
Posts: 152
Joined: Wed May 13, 2009 9:35 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2 Wireless
Operating System: Raspbian wheezy
Location: Nr Ilkley, West Yorks, UK
Contact:

Re: FTP issue - think it is my fault

Postby bigmac » Wed Jun 29, 2016 1:24 pm

Thanks Simon.
This is what the sources.list file contains:

"deb http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ wheezy main contrib non-free rpi
deb http://download.mono-project.com/repo/debian wheezy/snapshots/4.0.5.1/. main
# Uncomment line below then 'apt-get update' to enable 'apt-get source'
#deb-src http://archive.raspbian.org/raspbian/ wheezy main contrib non-free rpi"

This doesn't look corrupt to me, but then i'm not sure what it is supposed to contain.
I'm sure it is because my Pi can't resolve the names through my router, although it must have the correct network info as I can access it through Putty and WinSCP, so it's not like it doesn't have a network connection.
It's as though my router isn't resolving the DNS requests back to my pi, so some network config issue between the pi and the router based on me removing the dhcpcd5 package.
I can obviously access the internet, as I am typing this, so it's not like the router doesn't have internet access.
What tests could I do from my Pi to prove this?
Still scratching my head.

bigmac
Posts: 152
Joined: Wed May 13, 2009 9:35 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2 Wireless
Operating System: Raspbian wheezy
Location: Nr Ilkley, West Yorks, UK
Contact:

Re: FTP issue - think it is my fault

Postby bigmac » Wed Jun 29, 2016 2:05 pm

Bingo! Found out what the issue was. For the sake of anyone else searching for the same issue, here is the solution for my problem.
It seems when you set a static IP address on the pi, you also have to set the DNS server in a file called /etc/resolvconf.conf
So, I simply replaced 127.0.0.1 with my router's IP address in the line "#name_servers=127.0.0.1" and then removed the "#" at the start of the line.

For whatever reason, the other posts I followed that talked about setting up a fixed IP address on a pi completely omitted to mention this crucial bit.

Hope that helps someone else out.


Return to “Cumulus MX”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests