Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

Davis VP2 doesn't run (CumulusMX)

Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.
MeteoVillena
Posts: 10
Joined: Tue Aug 23, 2016 5:04 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro2 and WH1080
Operating System: Windows 7

Davis VP2 doesn't run (CumulusMX)

Postby MeteoVillena » Fri Mar 10, 2017 2:51 pm

Hello, I'm trying to connect my VP2 to CumulusMX, but when I'm going to start the CumuluxMX the console says "Unable to connect to station".

I use a Raspberry Pi 1 B+ with the last Raspbian version.

The MXdiags file:

2017-03-10 14:44:59.691 ========================== Cumulus MX starting ==========================
2017-03-10 14:44:59.718 Command line: /home/pi/cumulus/CumulusMX.exe
2017-03-10 14:44:59.721 Cumulus MX v.3.0.0 build 3043
2017-03-10 14:44:59.748 Platform: Unix
2017-03-10 14:44:59.752 OS version: Unix 4.4.50.0
2017-03-10 14:44:59.756 Mono version: 3.2.8 (Debian 3.2.8+dfsg-10)
2017-03-10 14:44:59.756 Current culture: English (United Kingdom)
2017-03-10 14:44:59.760 Directory separator=/ Decimal separator=. List separator=,
2017-03-10 14:44:59.761 Date separator=/ Time separator=:
2017-03-10 14:44:59.762 Standard time zone name: UTC
2017-03-10 14:44:59.762 Daylight saving time name: UTC
2017-03-10 14:44:59.763 Daylight saving time? False
2017-03-10 14:44:59.768 10/03/2017 14:44:59
2017-03-10 14:44:59.770 Data path = data/
2017-03-10 14:45:00.940 Creating backup folder backup/20170310144500/
2017-03-10 14:45:00.981 Created backup folder backup/20170310144500/
2017-03-10 14:45:01.105 Reading Cumulus.ini file
2017-03-10 14:45:01.252 ASM=10 AST=00:10:00
2017-03-10 14:45:01.261 Cumulus start date: viernes, 10 de marzo de 2017
2017-03-10 14:45:01.284 Debug logging is disabled
2017-03-10 14:45:01.284 Data logging is disabled
2017-03-10 14:45:01.284 Logging interval = 10
2017-03-10 14:45:01.670 Calculating sunrise and sunset times
2017-03-10 14:45:01.745 Sunrise: 06:06:50
2017-03-10 14:45:01.745 Sunset : 18:13:18
2017-03-10 14:45:01.748 Tomorrow sunrise: 06:06:35
2017-03-10 14:45:01.748 Tomorrow sunset : 18:13:02
2017-03-10 14:45:01.813 Station type: Davis Vantage Pro2
2017-03-10 14:45:01.816 WindUnit=km/h RainUnit=mm TempUnit=°C PressureUnit=hPa
2017-03-10 14:45:01.824 YTDRain=0.000 Year=0
2017-03-10 14:45:01.824 RainDayThreshold=-1.000
2017-03-10 14:45:01.825 Offsets and Multipliers:
2017-03-10 14:45:01.826 PO=0.000 TO=0.500 HO=0 WDO=0 ITO=0.000 UVO=0.000
2017-03-10 14:45:01.827 WSM=1.000 WGM=1.000 TM=1.000 TM2=0.000 HM=1.000 RM=1.000 UVM=1.000
2017-03-10 14:45:01.827 Spike removal:
2017-03-10 14:45:01.827 TD=999.000 GD=999.000 WD=999.000 HD=999.000 PD=999.000
2017-03-10 14:45:01.828 MR=999.000 MH=999.000
2017-03-10 14:45:01.828 Cumulus Starting
2017-03-10 14:45:01.832 Opening station
2017-03-10 14:45:02.000 Last update time from today.ini: 10/03/2017 13:30:00
2017-03-10 14:45:02.001 Read today file: Date = 10/03/2017, LastUpdateTime = 10/03/2017 13:30:00, Month = 3
2017-03-10 14:45:02.016 ReadTodayfile: set notraininit false
2017-03-10 14:45:02.058 /home/pi/cumulus/data/alltime.ini
2017-03-10 14:45:02.082 Alltime.ini file read
2017-03-10 14:45:02.256 MonthlyAlltime.ini file read
2017-03-10 14:45:02.283 Month.ini file read
2017-03-10 14:45:02.310 Year.ini file read
2017-03-10 14:45:02.321 Finding raintoday from logfile data/Mar17log.txt
2017-03-10 14:45:02.321 Expecting listsep=, decimal=.
2017-03-10 14:45:02.322 Setting raintoday from logfile = 0
2017-03-10 14:45:02.323 Calculating rain counter = 87.5999984741211
2017-03-10 14:45:02.323 Midnight rain not found, using raindaystart
2017-03-10 14:45:02.333 Getting rain totals, rain season start = 1
2017-03-10 14:45:02.334 Today = 10/03/17
2017-03-10 14:45:02.871 GetRainfallTotals: Error on line 789 of dayfile.txt: Unknown char: ;
2017-03-10 14:45:02.872 Rainthismonth from dayfile.txt: 0
2017-03-10 14:45:02.872 Rainthisyear from dayfile.txt: 0
2017-03-10 14:45:02.887 Station type = Davis
2017-03-10 14:45:02.887 LOOP2 disabled
2017-03-10 14:45:02.888 Serial device = serial0
2017-03-10 14:45:02.906 No such file or directory
2017-03-10 14:45:02.907 Not Connected
2017-03-10 14:45:03.227 629 web tags initialised
2017-03-10 14:45:03.267 HTML root path = /home/pi/cumulus/interface
2017-03-10 14:45:03.925 Starting web socket server on port 8002
2017-03-10 14:45:21.471 Updating station settings
2017-03-10 14:45:22.130 Writing Cumulus.ini file
2017-03-10 14:45:27.586 Cumulus closing
2017-03-10 14:45:33.396 Writing Cumulus.ini file
2017-03-10 14:45:33.554 Closing connection
2017-03-10 14:45:33.568 Station stopped
2017-03-10 14:45:33.568 No data read this session, today.ini not written
2017-03-10 14:45:33.722 System.IO.IOException: Bad file descriptor
at System.IO.Ports.SerialPortStream.ThrowIOException () [0x00000] in <filename unknown>:0
at System.IO.Ports.SerialPortStream.Dispose (Boolean disposing) [0x00000] in <filename unknown>:0
at System.IO.Ports.SerialPortStream.Finalize () [0x00000] in <filename unknown>:0


Thank you.

Regards.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26247
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in France
Contact:

Re: Davis VP2 doesn't run (CumulusMX)

Postby steve » Fri Mar 10, 2017 2:59 pm

2017-03-10 14:45:02.888 Serial device = serial0

This looks wrong, it should be something starting with "/dev/" - where did you get "serial0" from? What does 'dmesg' say the port is?

By the way, why have you disabled LOOP2? Do you have very old firmware?
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

MeteoVillena
Posts: 10
Joined: Tue Aug 23, 2016 5:04 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro2 and WH1080
Operating System: Windows 7

Re: Davis VP2 doesn't run (CumulusMX)

Postby MeteoVillena » Fri Mar 10, 2017 3:12 pm

steve wrote:2017-03-10 14:45:02.888 Serial device = serial0

This looks wrong, it should be something starting with "/dev/" - where did you get "serial0" from? What does 'dmesg' say the port is?

By the way, why have you disabled LOOP2? Do you have very old firmware?


Okay, now it's working.

Was the serial name, it was only "serial" and the path is "/dev/serial"

Now is "Normal working"

Thank you very much!

MeteoVillena
Posts: 10
Joined: Tue Aug 23, 2016 5:04 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro2 and WH1080
Operating System: Windows 7

Re: Davis VP2 doesn't run (CumulusMX)

Postby MeteoVillena » Fri Mar 10, 2017 4:03 pm

Now I have another problem. The monthly and yearly rain it's 0 :cry: . How can I solve it?

Thank you.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26247
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in France
Contact:

Re: Davis VP2 doesn't run (CumulusMX)

Postby steve » Fri Mar 10, 2017 4:41 pm

2017-03-10 14:45:02.871 GetRainfallTotals: Error on line 789 of dayfile.txt: Unknown char: ;

You are apparently trying to use data from running Cumulus with settings which didn't use decimal points and comma separators - your dayfile.txt has semicolons in it. You are now using British settings, so the system can't read your old data.

2017-03-10 14:44:59.756 Current culture: English (United Kingdom)
2017-03-10 14:44:59.760 Directory separator=/ Decimal separator=. List separator=,

Have you edited the commas in your ini files, as in the instructions?
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

MeteoVillena
Posts: 10
Joined: Tue Aug 23, 2016 5:04 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro2 and WH1080
Operating System: Windows 7

Re: Davis VP2 doesn't run (CumulusMX)

Postby MeteoVillena » Fri Mar 10, 2017 6:36 pm

Now I'm using the Spanish.

2017-03-10 19:09:26.648 ========================== Cumulus MX starting =======$
2017-03-10 19:09:26.676 Command line: /home/pi/cumulus/CumulusMX.exe
2017-03-10 19:09:26.678 Cumulus MX v.3.0.0 build 3043
2017-03-10 19:09:26.704 Platform: Unix
2017-03-10 19:09:26.708 OS version: Unix 4.4.50.0
2017-03-10 19:09:26.712 Mono version: 3.2.8 (Debian 3.2.8+dfsg-10)
2017-03-10 19:09:26.712 Current culture: Spanish (Spain)
2017-03-10 19:09:26.716 Directory separator=/ Decimal separator=, List separator=;
2017-03-10 19:09:26.717 Date separator=/ Time separator=:
2017-03-10 19:09:26.718 Standard time zone name: CET
2017-03-10 19:09:26.718 Daylight saving time name: CEST
2017-03-10 19:09:26.719 Daylight saving time? False
2017-03-10 19:09:26.724 10/03/2017 19:09:26
2017-03-10 19:09:26.726 Data path = data/
2017-03-10 19:09:27.089 Creating backup folder backup/20170310190927/
2017-03-10 19:09:27.153 Created backup folder backup/20170310190927/
2017-03-10 19:09:27.256 Reading Cumulus.ini file


For example, the "today.ini" file is the same that te last Cumulus that I was using in Windows.

[General]
Date=10/03/2017
Timestamp=10/03/2017 14:57:00
CurrentYear=2017
CurrentMonth=3
CurrentDay=10
[Wind]
Speed=6,43737602233887
SpTime=10:30
Gust=11,3000001907349
Time=10:14
Bearing=327
Direction=NNW
Windrun=11,5857849121094
DominantWindBearing=310
DominantWindBearingMinutes=844
DominantWindBearingX=-384,675689697266
DominantWindBearingY=324,135223388672
[Temp]
Low=2,66666674613953
LTime=07:40
High=30,7999996185303
HTime=14:44
Total=9570,212890625
Samples=845


And the result in CumulusMX is:

Image

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26247
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in France
Contact:

Re: Davis VP2 doesn't run (CumulusMX)

Postby steve » Fri Mar 10, 2017 7:29 pm

You need to read the MX instructions and FAQ, in particular the part about editing the ini files, and the part that says that Mono 3.2.8 does not work with locales which use commas for decimal separators.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

MeteoVillena
Posts: 10
Joined: Tue Aug 23, 2016 5:04 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro2 and WH1080
Operating System: Windows 7

Re: Davis VP2 doesn't run (CumulusMX)

Postby MeteoVillena » Fri Mar 10, 2017 7:44 pm

steve wrote:You need to read the MX instructions and FAQ, in particular the part about editing the ini files, and the part that says that Mono 3.2.8 does not work with locales which use commas for decimal separators.


Can I solve the problem putting the locale in en_GB again? Mono doesn't work fine with this Raspberry model.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26247
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in France
Contact:

Re: Davis VP2 doesn't run (CumulusMX)

Postby steve » Fri Mar 10, 2017 9:03 pm

That's the simplest and most reliable solution, yes, if you are happy to use UK-style decimal numbers. But to use your existing data, you will need to edit all of the files and first change comma "," to full stop "." and then semicolon ";" to comma ",".
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

MeteoVillena
Posts: 10
Joined: Tue Aug 23, 2016 5:04 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro2 and WH1080
Operating System: Windows 7

Re: Davis VP2 doesn't run (CumulusMX)

Postby MeteoVillena » Sat Mar 11, 2017 9:38 am

steve wrote:That's the simplest and most reliable solution, yes, if you are happy to use UK-style decimal numbers. But to use your existing data, you will need to edit all of the files and first change comma "," to full stop "." and then semicolon ";" to comma ",".


Now it's working fine. I edited all files and the locale is in en_GB. Thank you very much!


Return to “Cumulus MX”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests