If you use Cumulus, please donate Image

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

setting up cumulus mx for website

Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.
User avatar
novy
Posts: 12
Joined: Thu Feb 16, 2017 2:37 pm
Weather Station: davis vantage vue
Operating System: Windows 7 / RASPBIAN JESSIE
Location: Scotland

setting up cumulus mx for website

Postby novy » Sun Jul 02, 2017 2:15 am

Hi

I have cumulus mx running on rasperry pi 3b perfect . local webpage is set up running but can i use this local webpage as my website ?
I have bought my domain name and would like to run a website using the cumulus local page as my website is this possible and how do i go about setting this up on rasperry pi ?

any help much appreciated.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26025
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Raspbian
Location: Sanday, Orkney
Contact:

Re: setting up cumulus mx for website

Postby steve » Mon Jul 03, 2017 7:26 am

It's possible, but it comes with risks, as it exposes your settings screens as well as your data. It's probably possible to prevent access to those with firewall rules, but you will have to get it right. Someone may be able to tell you what you need to do, I have seen at least one site done that way.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Like Cumulus and want to support it? Please donate! Image

User avatar
novy
Posts: 12
Joined: Thu Feb 16, 2017 2:37 pm
Weather Station: davis vantage vue
Operating System: Windows 7 / RASPBIAN JESSIE
Location: Scotland

Re: setting up cumulus mx for website

Postby novy » Mon Jul 03, 2017 9:57 am

ok thanks yes i understand this for the setting. ive edited the local webpage to not show the settings tabs anymore for this reason . although someone could possibly access if they knew the setting address for them pages. or yes i could possibly block these via firewall somehow .

ive installed Apache on my rasperry pie but thats as far as ive got not really sure what to do next still learning .

Thanks again will wait to see if anyone can advise further

Herbaldew
Posts: 23
Joined: Sun Mar 12, 2017 8:33 pm
Weather Station: VP2+
Operating System: Win 7 Pro
Location: US Mid-Atlantic

Re: setting up cumulus mx for website

Postby Herbaldew » Mon Jul 03, 2017 5:59 pm

novy wrote:ok thanks yes i understand this for the setting. ive edited the local webpage to not show the settings tabs anymore for this reason . although someone could possibly access if they knew the setting address for them pages.


I pondered doing this myself and along with taking the steps you mention, I deleted the actual "varioussettings".html so they couldn't be accessed even if someone new their respective name. The plan was that if I ever need to use them I would just copy them back long enough to do what was needed.

I ended up using this setup for in-house use only and keep it blocked from the outside.

I leave my rPi running my customized gauges page in full screen in Chromium. When I am away from home I connect using the VNC App and the VNC Server included in rPi3. Additionally, my rPi is next to my TV, so a quick change of the source on my TV remote shows it on the wide screen. You can send mouse controls with the app and I have a wireless mouse on the table where my remote sits, so I can navigate from the gauges page to wherever I want.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26025
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Raspbian
Location: Sanday, Orkney
Contact:

Re: setting up cumulus mx for website

Postby steve » Mon Jul 03, 2017 6:28 pm

Deleting the settings pages doesn't stop someone accessing your settings by calling the settings API directly.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Like Cumulus and want to support it? Please donate! Image

freddie
Posts: 261
Joined: Wed Jun 08, 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux (Ubuntu 17.04)
Location: Hyssington, Powys, UK
Contact:

Re: setting up cumulus mx for website

Postby freddie » Fri Jul 07, 2017 9:23 pm

steve wrote:Deleting the settings pages doesn't stop someone accessing your settings by calling the settings API directly.
Very true. I think the only way around this is to proxy the calls to the API - Apache is very easy to set up to do this. On my site (I use the standard Cumulus site, not the interface) I proxy calls for the graph data back to MX rather than uploading the JSON files every minute. It dramatically cuts down the data upload volume to my site. It is ever so slightly slower than doing it the "normal" way, but only by half a second or so for the graphs with the most data (temperature and wind direction). It would be trivial (but more complex than my setup) to implement this method.
Freddie
Image


Return to “Cumulus MX”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests