Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

Windows 10 Drivers Problems

Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.
User avatar
ken555
Posts: 36
Joined: Sat Feb 12, 2011 11:40 pm
Weather Station: Fine Offset clone (Maplin N96GY)
Operating System: Win 10 x64
Location: Pitmedden, Aberdeenshire, Scotland
Contact:

Windows 10 Drivers Problems

Postby ken555 » Mon Jan 15, 2018 1:13 am

I have a Maplin Fine offset clone running for the last 6 years.

End of last year upgraded to 10, and Cumulus MX no problems.

Been running happy ever since.

Until 5th Jan (Approx) when it stopped updating the web / twitter feeds.

Checked the MXDiag log, and it seems to be a problem reading the pressure offset.

Played about with the USB socket it was in and got it going again. (PnP picked up the USB input device)
Machine rebooted and now no matter what I do it wouldn't read.

Installed MX on a laptop and it works fine, so hardware/cables ok.

Only difference I can find is on the laptop the hidclass/hidparse/hidusb.sys files have a different version number.
10.0.1503.0 rather than 10.0.16299.15 on the none working pc.

Is it possible that the driver has changed due to an update (there were 2 at that time, which I've uninstalled) and now it doesn't read the console correctly.

extract from MXdiag file

2018-01-15 01:05:25.540 Stream opened
2018-01-15 01:05:25.540 Reading pressure offset
2018-01-15 01:05:25.703 Rel pressure = 2648.4
2018-01-15 01:05:25.703 Abs pressure = 978.8
2018-01-15 01:05:25.703 Offset = 1669.6
2018-01-15 01:05:48.073 Ignoring bad data: pressure = 2648.5
2018-01-15 01:05:48.073 offset = 0
2018-01-15 01:05:58.075 Ignoring bad data: pressure = 2648.5
2018-01-15 01:05:58.075 offset = 0
2018-01-15 01:06:08.077 Ignoring bad data: pressure = 2648.5
2018-01-15 01:06:08.077 offset = 0
2018-01-15 01:06:28.092 Ignoring bad data: pressure = 2648.4
2018-01-15 01:06:28.092 offset = 0
2018-01-15 01:06:38.109 Ignoring bad data: pressure = 2648.4
2018-01-15 01:06:38.109 offset = 0
2018-01-15 01:06:48.105 Ignoring bad data: pressure = 2648.4
2018-01-15 01:06:48.107 offset = 0
2018-01-15 01:06:58.123 Ignoring bad data: pressure = 2648.4
2018-01-15 01:06:58.123 offset = 0
2018-01-15 01:07:00.100 *** Data input appears to have stopped
2018-01-15 01:07:18.130 Ignoring bad data: pressure = 2648.3
2018-01-15 01:07:18.130 offset = 0
2018-01-15 01:07:28.127 Ignoring bad data: pressure = 2648.3
2018-01-15 01:07:28.127 offset = 0
2018-01-15 01:07:38.134 Ignoring bad data: pressure = 2648.3
2018-01-15 01:07:38.134 offset = 0
2018-01-15 01:07:48.151 Ignoring bad data: pressure = 2648.3
2018-01-15 01:07:48.151 offset = 0
2018-01-15 01:07:58.159 Ignoring bad data: pressure = 2648.3

User avatar
Toxic17
Posts: 822
Joined: Mon May 19, 2014 10:45 pm
Weather Station: Davis VPro2 Plus
Operating System: Debian 9.5 Stretch
Location: Bangor, NI
Contact:

Re: Windows 10 Drivers Problems

Postby Toxic17 » Mon Jan 15, 2018 7:41 am

have you tried a different USB socket, or resetting your console?

or rollback the update if you really think this is the issue.
Regards Simon

https://www.conligwx.org
https://www.conligwx.org/pws/
https://twitter.com/conligwx
Davis Vantage Pro2+ - CumulusMX v3.0.0 (build 3043) + Saratoga/PWS
Image

User avatar
ken555
Posts: 36
Joined: Sat Feb 12, 2011 11:40 pm
Weather Station: Fine Offset clone (Maplin N96GY)
Operating System: Win 10 x64
Location: Pitmedden, Aberdeenshire, Scotland
Contact:

Re: Windows 10 Drivers Problems

Postby ken555 » Mon Jan 15, 2018 8:55 am

Tried all the sockets, and also a usb hub.

Reset the console, but it works on another machine, using the different version of the driver files.

Uninstall the updates, but this did nothing.
Tried a systems restore, but this failed because of an AV issue.

User avatar
Toxic17
Posts: 822
Joined: Mon May 19, 2014 10:45 pm
Weather Station: Davis VPro2 Plus
Operating System: Debian 9.5 Stretch
Location: Bangor, NI
Contact:

Re: Windows 10 Drivers Problems

Postby Toxic17 » Mon Jan 15, 2018 10:31 am

ken555 wrote:Tried all the sockets, and also a usb hub.

Reset the console, but it works on another machine, using the different version of the driver files.

Uninstall the updates, but this did nothing.
Tried a systems restore, but this failed because of an AV issue.


the only other thing I can suggest is when you see the driver being installed in device manager try to rollback if it gives you the option..

https://www.lifewire.com/how-to-roll-ba ... ws-2619217
Regards Simon

https://www.conligwx.org
https://www.conligwx.org/pws/
https://twitter.com/conligwx
Davis Vantage Pro2+ - CumulusMX v3.0.0 (build 3043) + Saratoga/PWS
Image

User avatar
ken555
Posts: 36
Joined: Sat Feb 12, 2011 11:40 pm
Weather Station: Fine Offset clone (Maplin N96GY)
Operating System: Win 10 x64
Location: Pitmedden, Aberdeenshire, Scotland
Contact:

Re: Windows 10 Drivers Problems

Postby ken555 » Mon Jan 15, 2018 11:17 am

No rollback available.

The Laptop has just done an update, so I will check if it still works when I get home tonight.

But plan is to turn off Driver signing and use the files from the laptop along with the .inf file to install that as a driver.

If that doesn't work, I may boot it off a Linux disk and try replacing the three files that way.

User avatar
mcrossley
Posts: 5188
Joined: Thu Jan 07, 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Stretch Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Windows 10 Drivers Problems

Postby mcrossley » Mon Jan 15, 2018 10:32 pm

Sorry to be pessimistic, but you will find quite a few threads where Fine Offset consoles suddenly get massive pressure offsets after a restart. Try changing drivers but I don't think it will make any difference.

Once they get in that state there doesn't seem to be any going back. When mine did it I had to put the offset correction into the cumulus.ini file, Cumulus then worked ok. The required offset was too big for the console to accept though, so the pressure never showed correctly on the console thereafter.

My assumption is that a calibration setting stored in the console gets corrupted.
Last edited by mcrossley on Fri Mar 09, 2018 2:44 pm, edited 1 time in total.

User avatar
ken555
Posts: 36
Joined: Sat Feb 12, 2011 11:40 pm
Weather Station: Fine Offset clone (Maplin N96GY)
Operating System: Win 10 x64
Location: Pitmedden, Aberdeenshire, Scotland
Contact:

Re: Windows 10 Drivers Problems

Postby ken555 » Tue Jan 16, 2018 8:50 am

But that wouldn't explain why it works on another PC.

Anyway replacing the driver seems to have worked, I'm switched off driver updates and we will see how long that stays.
But at least I have a solution if it happens again.

User avatar
mcrossley
Posts: 5188
Joined: Thu Jan 07, 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Stretch Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Windows 10 Drivers Problems

Postby mcrossley » Tue Jan 16, 2018 9:43 am

ken555 wrote:But that wouldn't explain why it works on another PC.

Ah, sorry, I missed that bit of info. :(


Return to “Cumulus MX”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests