IMPORTANT! The server may go down soon - possibly permanently. Please read the latest post in Announcements and News

I strongly advise all users using my server for their web site to make alternative arrangements.

Outgoing mail is disabled because of the malware on the server. No new forum registrations are currently possible, and mail to the forum administrator will not work.

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

Met Office WOW not working

Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.
harrym1byt
Posts: 260
Joined: Fri Aug 15, 2008 5:22 pm
Weather Station: WH 1081 (EasyWeather type)
Location: Garforth, W. Yorks, UK
Contact:

Met Office WOW not working

Postby harrym1byt » Thu Jul 19, 2018 11:22 am

It was suggested that as an alternative to logging into C MX from afar, via the internet, uploading to one or more of the online weather systems like WOW would work, except I am struggling to get it to work.

I have the R Pi configured with its own unique fixed IP on my LAN, via my dhcpcd.conf settings including the router's IP and the router's IP for DHCP.

I have a WOW account set up. I have configured the account details into C MX, set it to send every 5 minutes, configured my correct Lat/Long yet I am not appearing on the WOW map.

Looking at the text files in MXdiags they seem to be repeatedly complaining about an 'error at line 8622 of data/jul18log.txt' and every few minutes in the log, I see....
2018-07-19 11:58:29.619 Error connecting ftp - Connection refused
2018-07-19 11:58:30.044 Error uploading web/realtimegauges.txt to realtimegauges.txt : Connection refused

Ignoring the 8622 error for now - I have not made any configuration changes at all to my router, since setting up the Pi, do I need to?

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26698
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: Met Office WOW not working

Postby steve » Thu Jul 19, 2018 11:41 am

None of those errors are relevant = turn off the realtimegauges.txt setting to stop that error message.

I think it just takes a while for you to appear on the map. Did you restart MX after applying the WOW config?
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

harrym1byt
Posts: 260
Joined: Fri Aug 15, 2008 5:22 pm
Weather Station: WH 1081 (EasyWeather type)
Location: Garforth, W. Yorks, UK
Contact:

Re: Met Office WOW not working

Postby harrym1byt » Thu Jul 19, 2018 3:32 pm

steve wrote:None of those errors are relevant = turn off the realtimegauges.txt setting to stop that error message.

I think it just takes a while for you to appear on the map. Did you restart MX after applying the WOW config?


I am not sure how/where to turn off realtimegauges.txt ?

No I didn't restart MX yesterday evening after setting it up, but the the Pi is set up to do an automatic full reboot at 02:58, in the early hours. My station has still not appeared 13 hours later..

harrym1byt
Posts: 260
Joined: Fri Aug 15, 2008 5:22 pm
Weather Station: WH 1081 (EasyWeather type)
Location: Garforth, W. Yorks, UK
Contact:

Re: Met Office WOW not working

Postby harrym1byt » Thu Jul 19, 2018 6:31 pm

Does this snippet from MXdiags/20180719-192131.txt give any clue as to what is going wrong please?

2018-07-19 19:21:40.082 http://wow.metoffice.gov.uk/automaticre ... =updateraw
2018-07-19 19:21:40.083 End processing history data
2018-07-19 19:21:40.091 Start Timers
2018-07-19 19:21:40.091 Starting 1-minute timer
2018-07-19 19:21:40.093 Starting Realtime timer, interval = 30 seconds
2018-07-19 19:21:40.098 Uploading WOW archive #1
2018-07-19 19:21:40.580 WOW Response: BadRequest: Bad Request

harrym1byt
Posts: 260
Joined: Fri Aug 15, 2008 5:22 pm
Weather Station: WH 1081 (EasyWeather type)
Location: Garforth, W. Yorks, UK
Contact:

Re: Met Office WOW not working

Postby harrym1byt » Fri Jul 20, 2018 1:45 pm

harrym1byt wrote:Does this snippet from MXdiags/20180719-192131.txt give any clue as to what is going wrong please?

2018-07-19 19:21:40.082 http://wow.metoffice.gov.uk/automaticre ... =updateraw
2018-07-19 19:21:40.083 End processing history data
2018-07-19 19:21:40.091 Start Timers
2018-07-19 19:21:40.091 Starting 1-minute timer
2018-07-19 19:21:40.093 Starting Realtime timer, interval = 30 seconds
2018-07-19 19:21:40.098 Uploading WOW archive #1
2018-07-19 19:21:40.580 WOW Response: BadRequest: Bad Request


I already had a Weather Underground account from way back, so I set MX up to try that. It produces exactly the same complaint from WU as it did/does from WOW. Obviously, an issue common to both sites problem???

I have tested my WU login details and it is fine.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26698
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: Met Office WOW not working

Postby steve » Fri Jul 20, 2018 3:13 pm

You appear to be using your WOW username rather than your site ID.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

harrym1byt
Posts: 260
Joined: Fri Aug 15, 2008 5:22 pm
Weather Station: WH 1081 (EasyWeather type)
Location: Garforth, W. Yorks, UK
Contact:

Re: Met Office WOW not working

Postby harrym1byt » Fri Jul 20, 2018 5:53 pm

steve wrote:You appear to be using your WOW username rather than your site ID.


I am - I assumed it (MX) needed username and password to upload the data :groan: . I used username for WU too, which might explain that problem.

Where do I find my site ID?

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26698
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: Met Office WOW not working

Postby steve » Fri Jul 20, 2018 6:19 pm

WOW (and WU) create the IDs when you register your station. I can't remember how you find them if you don't know them (and the systems have probably changed considerably since I last used them).
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

harrym1byt
Posts: 260
Joined: Fri Aug 15, 2008 5:22 pm
Weather Station: WH 1081 (EasyWeather type)
Location: Garforth, W. Yorks, UK
Contact:

Re: Met Office WOW not working

Postby harrym1byt » Fri Jul 20, 2018 6:31 pm

Now working via WU - thank you very much for the help Steve... :)


Return to “Cumulus MX”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests