Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

Wind Graph configuration

Share your Cumulus MX user interface here
Phil23
Posts: 111
Joined: Sat Jul 16, 2016 11:59 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro2 Plus
Operating System: Win7 Pro
Location: Australia

Wind Graph configuration

Postby Phil23 » Sat Nov 05, 2016 5:34 am

Just wondering about the wind graph & possibly others.

Is it possible to change some configuration setting to make it a "line of best fit", as in more curvy, if that's the correct term.

I know a "Trend Line" would be the option to choose in Excel to get the desired result, but is there a similar option available in CumulusMX, for either the interface or website, or both?

Thanks

Phil

Capture.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

scanman
Posts: 64
Joined: Sun Oct 18, 2009 8:44 pm
Weather Station: Davis VP2

Re: Wind Graph configuration

Postby scanman » Sat Nov 05, 2016 8:17 am

In the CMX "settings, options", you could select the option to let Cumulus calculate the average wind speed, which results in a smoother, less blocky chart. Not sure about the peak gust, though, as that is calculated over a 10min period. Another thing you could try is changing the graph display to show a greater period of time (eg 72hours). this giving a greater data range (usually) to smooth out some of the steps. The only downside to this is that the blocky appearance is still there on zooming to a smaller time frame of, say, 12hours. Dunno whether that helps at all?

See http://www.new.avochweather.info/trends.htm

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26247
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in France
Contact:

Re: Wind Graph configuration

Postby steve » Sat Nov 05, 2016 11:06 am

The graphs aren't really part of Cumulus, it just provides the data for them, so there aren't any options in Cumulus to change the style.

To modify the charts, you'll need to edit the javascript (cumuluscharts.js or charts.js, depending on whether you're doing the web site or the local interface). The documentation is here - http://api.highcharts.com/highstock - and demos are here - http://www.highcharts.com/demo

You might want to try experimenting with spline charts, but I don't know how well that will work with wind data.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Phil23
Posts: 111
Joined: Sat Jul 16, 2016 11:59 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro2 Plus
Operating System: Win7 Pro
Location: Australia

Re: Wind Graph configuration

Postby Phil23 » Sat Nov 05, 2016 8:02 pm

scanman wrote:Another thing you could try is changing the graph display to show a greater period of time (eg 72hours). this giving a greater data range (usually) to smooth out some of the steps.


Expand the graphs to greater that 24 hours is certainly something I'd like anyway.

Any hints on where that's configured in the scripts?
Website coding is not one of my familiar areas.

Phil.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26247
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: On tour in France
Contact:

Re: Wind Graph configuration

Postby steve » Sat Nov 05, 2016 8:11 pm

Changing the period displayed by the graphs is a change to the data supplied to the graphs, so that's one thing that is configured from MX - on the Graphs section of the station settings screen. Note that if you increase the period, the graph will gradually grow to the selected period, unless you restart Cumulus, when it will redraw the graph to the full new period from the data in the data logs.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Phil23
Posts: 111
Joined: Sat Jul 16, 2016 11:59 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro2 Plus
Operating System: Win7 Pro
Location: Australia

Re: Wind Graph configuration

Postby Phil23 » Sat Nov 05, 2016 8:33 pm

steve wrote:The graphs aren't really part of Cumulus, it just provides the data for them, so there aren't any options in Cumulus to change the style.


Thanks Steve,

Yes I understand all that & the similar situation with the gauges.

Probably what I find the single most frustrating thing in MX.

While it's way superior to version 1 straight out of the box, better interface; viewable on all local devices & so on.
It's the scope for customisation that's addictive, seeing examples you want on other peoples sites & wanting the same.

I know these are in no way related to MX & it's designed to be so, which is a great thing.

Cumulus 1 was largely you get what you get, while with MX you know there's other options you could have, but they are slightly out of reach.

30 years in IT, but Java & PHP, even HTML are not areas I'm involved in, & have only basic coding knowledge, that's where the frustration begins.

In no way am I criticising the program, it's superb & love how it opens up these greater amount of options.
Just wish I was more knowledgeable in the areas of website coding.

Cheers.


Return to “Customisation”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest