Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

Wind Vane display in Watson 8681 solar

Discussion and questions about Cumulus weather station software version 1. This section and its subforums are the main place to get help with Cumulus. Anything which is not specific to the type of weather station goes in here; for anything specific to a type of weather station, please use the appropriate subforum. Use the 'website development' section for any questions relating to creating or running a web site for Cumulus data. Discussion of the stations themselves in these sections is fine.
abarnett1934
Posts: 47
Joined: Mon Aug 03, 2009 2:04 pm
Weather Station: Watson W-8681-Solar
Operating System: Windows 10
Location: Shropshire
Contact:

Wind Vane display in Watson 8681 solar

Postby abarnett1934 » Sat Apr 25, 2015 5:39 pm

When I visit the web pages of other Cumulus users, I notice that their wind direction graph shows a great deal more information than mine does. (Melrosecrescentweather.co.uk) Look under the heading of Graphs and you will see that my wind direction graph is a very patchy. The average wind speed does not always show. Do you think a new weather vane would improve my display of my wind direction graph or do you think my display is normal?
Best wishes, Arthur

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26619
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: Wind Vane display in Watson 8681 solar

Postby steve » Sat Apr 25, 2015 5:48 pm

I've moved your post as I don't think it has anything to do with the SteelSeries gauges.

Firstly, Fine Offset vanes do tend to 'flap around' a lot. The average calculated by Cumulus solves this to a certain extent.

Secondly, it looks like you're not running Cumulus all the time. When running live, it plots an entry to the graph once a minute. When it starts up, it initialises the graphs from the log files. So the logger intervals that you have configured in Cumulus and in the logger have a bearing on how many points are plotted. It looks like you are using a long interval in one or both - 30 minutes, by the look of it.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job


Return to “Cumulus 1”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests