Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

Lost all data after power failure

Discussion specific to Oregon Scientific weather stations
mattb
Posts: 14
Joined: Fri Jan 29, 2010 11:12 pm
Weather Station: WMR928
Operating System: Windows XP
Location: Adelaide, South Australia
Contact:

Lost all data after power failure

Postby mattb » Mon Apr 28, 2014 10:19 pm

i'm running Cumulus v1.9.2 with my WMR 928, I have been running this setup successfully for many years, however I recently had a power failure on my Cumulus machine which appears to have resulted in a failure of any data to load in Cumulus.

When I open the program all I see is a zero in every field, however the WMR928 is working correctly and displaying data on the console.
Cumulus is not displaying any of the historical data either, every single field has a zero in it.

All of the Station Settings and Internet settings are correct, they never changed.

I have attached my current dayfile.txt if that is of any help to anyone.

I realise that I have lost the data from the last few days, but am hoping that I haven't lost everything from the previous years.

Thankyou for any assistance you may be able to provide.

Regards

Matt
http://www.onkhillsweather.com/
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
http://www.onkhillsweather.com/
South Australia live weather

water01
Posts: 1439
Joined: Sat Aug 13, 2011 9:33 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Windows 7 64bit HP SP1
Location: Somewhere in the USA
Contact:

Re: Lost all data after power failure

Postby water01 » Mon Apr 28, 2014 11:33 pm

I don't quite know how but that dayfile.txt is totally out of order, all the dates are mixed up. Did you put into a spread sheet and sort it using something other than the date?

All the data seems to be there it is just out of order. I will leave it to Steve to suggest how you sort that one out !!

mattb
Posts: 14
Joined: Fri Jan 29, 2010 11:12 pm
Weather Station: WMR928
Operating System: Windows XP
Location: Adelaide, South Australia
Contact:

Re: Lost all data after power failure

Postby mattb » Mon Apr 28, 2014 11:38 pm

I haven't done anything to it, I think it must have become corrupted whent the power failed.

I wonder why I am not seeing any current observations on the screen though ?
http://www.onkhillsweather.com/
South Australia live weather

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26493
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: Lost all data after power failure

Postby steve » Tue Apr 29, 2014 6:41 am

There used to be a bug in the dayfile.txt editor which caused incorrect sorting, that was fixed some time ago. You're using a very old version of Cumulus which I can no longer support. But if you zip up the diags folder and attach it to a reply, I'll take a look.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

mattb
Posts: 14
Joined: Fri Jan 29, 2010 11:12 pm
Weather Station: WMR928
Operating System: Windows XP
Location: Adelaide, South Australia
Contact:

Re: Lost all data after power failure

Postby mattb » Tue Apr 29, 2014 12:31 pm

Thanks for the help Steve, it is greatly appreciated.

I will attach the zip to this message.

Once I get this sorted out I will definitely be updating to the latest version of Cumulus.

Matt
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
http://www.onkhillsweather.com/
South Australia live weather

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26493
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: Lost all data after power failure

Postby steve » Tue Apr 29, 2014 2:04 pm

It doesn't appear to be receiving any data from the station. Perhaps the power failure caused a problem with the console or the COM port.

If you turn on the debug log for a few minutes (delete any existing debug.log file in the Cumulus folder first), it will show what if anything is being received.

Note that having Cumulus installed under Program Files can cause problems, even on XP.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

mattb
Posts: 14
Joined: Fri Jan 29, 2010 11:12 pm
Weather Station: WMR928
Operating System: Windows XP
Location: Adelaide, South Australia
Contact:

Re: Lost all data after power failure

Postby mattb » Tue Apr 29, 2014 9:11 pm

Thanks Steve, your post prompted me to check the com port cable and sure enough somehow it had popped out of the socket, It's always the simple things isn't it !

Now that we are seeing data back in Cumulus I do still have a problem with an inaccurate rainfall amount being displayed. According to the software we had 606.2 mm of rain today, It has been wet, but not quite that wet here :)

I'm guessing this is due to the corrupt dayfile.txt ? Should I just go in and manually enter the correct rainfall amounts for the last week and try and get it all to match up correctly ? If that is all I have to do then I will be happy.

I'll attach the latest dayfile, now that it has data for today on it.

Thanks again.

Matt
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
http://www.onkhillsweather.com/
South Australia live weather

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26493
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: Lost all data after power failure

Postby steve » Tue Apr 29, 2014 9:24 pm

The incorrect rain for today is because of the break in the data. I can't remember what 1.9.2 did, but it sounds like it's used the total counter for today. But in any case, a lengthy period with no data, particularly with a station without a logger, is going to cause a number of issues.

You'll need to correct dayfile.txt to get the monthly and annual totals correct. There is also information in the FAQ about correcting rain totals.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

mattb
Posts: 14
Joined: Fri Jan 29, 2010 11:12 pm
Weather Station: WMR928
Operating System: Windows XP
Location: Adelaide, South Australia
Contact:

Re: Lost all data after power failure

Postby mattb » Thu May 01, 2014 8:58 pm

Thanks again for your help Steve, I'll now update to the latest version and make sure all my connectors are properly secured.
http://www.onkhillsweather.com/
South Australia live weather


Return to “Oregon Scientific”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest