Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

Rainfall rate wrong after changing multiplier

Discussion specific to Oregon Scientific weather stations
Tony_J
Posts: 36
Joined: Wed Aug 20, 2014 9:35 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Windows 10
Location: Isle of Mull, UK
Contact:

Rainfall rate wrong after changing multiplier

Postby Tony_J » Wed Oct 01, 2014 10:21 am

I have added a larger funnel to my WMR88 rain gauge, which increases the area by a factor of 3.84, so I have changed the multiplier for rainfall in the calibration screen to 0.260 (1/3.84). The rainfall totals seem to be working fine since this change, but the rainfall rate calculated by Cumulus is now too large by a factor of ~4 (working from a manual integration of the trend graph). Anyone else suffer from this problem? Is it Cumulus that needs fixing or is there some other config parameter that I need to set?

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26493
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: Rainfall rate wrong after changing multiplier

Postby steve » Thu Oct 02, 2014 9:30 am

Cumulus takes the rate supplied by the console and applies the configured multiplier to it. As far I can see, the code is correct.

If you wait until it is raining, then turn on the debug log, Cumulus will log the rain packets from the console to the debug.log file. After rain has been recorded, zip up the diags folder and the debug.log file and I'll take a look. Please indicate what the rain rate shown on the console was at a particular time (this will presumably be about 4 times too big?) and what Cumulus was showing at that time.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development since I have retired from my day job

Tony_J
Posts: 36
Joined: Wed Aug 20, 2014 9:35 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Windows 10
Location: Isle of Mull, UK
Contact:

Re: Rainfall rate wrong after changing multiplier

Postby Tony_J » Thu Oct 02, 2014 10:12 am

Steve -

Thanks - will do. We've been fortunate in not having much rain recently, but I believe that will change fairly soon!

Regards,
Tony

Tony_J
Posts: 36
Joined: Wed Aug 20, 2014 9:35 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Windows 10
Location: Isle of Mull, UK
Contact:

Re: Rainfall rate wrong after changing multiplier

Postby Tony_J » Fri Oct 03, 2014 8:37 am

Steve -

We had some rain overnight - I wasn't able to set up the logging (I was asleep!) but looking at the graphs this morning, the rainfall rate graph looks much more realistic when compared to the total rainfall measurement than the one the other day. Must have been an artifact of the way the rates are calculated/updated. I will keep an eye on it and let you know if I think there is really a problem, but looking good right now.

Thanks -

Regards,
Tony


Return to “Oregon Scientific”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest