IMPORTANT! The server may go down soon - possibly permanently. Please read the latest post in Announcements and News

I strongly advise all users using my server for their web site to make alternative arrangements.

Outgoing mail is disabled because of the malware on the server. No new forum registrations are currently possible, and mail to the forum administrator will not work.

Please read the posts in the Announcements section about the current status of Cumulus development now that I have retired

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See this post for download

Temp/humidity sensor 4 core/6 core cable

Discussion specific to Davis weather stations
Topcat
Posts: 13
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:21 pm
Weather Station: Vantage Pro
Operating System: Windows 10
Contact:

Temp/humidity sensor 4 core/6 core cable

Postby Topcat » Sun Feb 25, 2018 6:01 pm

Hi All,

I have recently upgraded from a Wizard 3 to a Vanatge Pro and tried to use existing sensors where possible. Due to sensor locations and location of ISS (indoors) I was informed that I could use the exsiting 4 core weather wizard 3 cable to connect the temp/humidity sensor of the "new" vanatage Pro as the outside conductors in the RJ11 are not used (white & blue) The RJ11 plug of the VP temp/hum sensor has 6 conductors, hence my concern as the original cable is only 4 core. Now that it is installed the Humidity sensor constantly displays 100%, temp display working OK.

The sensor worked perfectly OK when plugged into the ISS with only the original cable length.

Have I been unfortanate in this install OR, I do actually need to purchase a 6 core cable run? Cable run is about 13 mtrs.

Thanks

Steve

User avatar
mcrossley
Posts: 5195
Joined: Thu Jan 07, 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Stretch Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Temp/humidity sensor 4 core/6 core cable

Postby mcrossley » Sun Feb 25, 2018 10:07 pm

Pins 1, 2, 3, and 6 are used on the VP2 T/H sensor connector.

Topcat
Posts: 13
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:21 pm
Weather Station: Vantage Pro
Operating System: Windows 10
Contact:

Re: Temp/humidity sensor 4 core/6 core cable

Postby Topcat » Mon Feb 26, 2018 9:53 pm

Hi Mark,

Thank you. I have this data at hand, bear in mind I have Vantage Pro console. Are you able to confirm pinouts? I'm hoping this is the problem and I have couple of wires wrong! Your post appears to confirm this.

I have not connected blue & white (outside conductors)


IMG_1783.jpg


IMG_1782.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
mcrossley
Posts: 5195
Joined: Thu Jan 07, 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Stretch Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Temp/humidity sensor 4 core/6 core cable

Postby mcrossley » Mon Feb 26, 2018 10:18 pm

Ah, the old analogue sensor. I've never seen one myself. There is this wiring diagram for an old Davis junction box that seems to confirm your manual extract...

http://www.sloweather.com/blog/2011/110912WMIIjbox.png

Topcat
Posts: 13
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:21 pm
Weather Station: Vantage Pro
Operating System: Windows 10
Contact:

Re: Temp/humidity sensor 4 core/6 core cable

Postby Topcat » Tue Feb 27, 2018 12:59 pm

Hi Mark,

This implies that the wiring is correct? Correct?

Cheers

Steve

User avatar
mcrossley
Posts: 5195
Joined: Thu Jan 07, 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Stretch Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Temp/humidity sensor 4 core/6 core cable

Postby mcrossley » Tue Feb 27, 2018 2:57 pm

Yes, so you could use a 4 core cable, but not wired to the central four pins.

Topcat
Posts: 13
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:21 pm
Weather Station: Vantage Pro
Operating System: Windows 10
Contact:

Re: Temp/humidity sensor 4 core/6 core cable

Postby Topcat » Tue Feb 27, 2018 3:27 pm

mcrossley wrote:Yes, so you could use a 4 core cable, but not wired to the central four pins.


Hi Mark, you mean use the four central connectors. This I have done so implies I have been unfortunate and the sensor has packed up!

Cheers

User avatar
mcrossley
Posts: 5195
Joined: Thu Jan 07, 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Stretch Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Temp/humidity sensor 4 core/6 core cable

Postby mcrossley » Tue Feb 27, 2018 3:41 pm

No, I said you cannot use the central for pins. You can use a four core cable, but your extension plug/socket will have to be rewired to use pins 1, 2, 3 and 6

Topcat
Posts: 13
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:21 pm
Weather Station: Vantage Pro
Operating System: Windows 10
Contact:

Re: Temp/humidity sensor 4 core/6 core cable

Postby Topcat » Tue Feb 27, 2018 9:25 pm

Hi Mark,

Thanks, I note red and black are both ground. PIN numbers I guess looking on the internet are standard RJ12 pins.

Cheers

Steve

Topcat
Posts: 13
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:21 pm
Weather Station: Vantage Pro
Operating System: Windows 10
Contact:

Re: Temp/humidity sensor 4 core/6 core cable

Postby Topcat » Wed Feb 28, 2018 6:44 am

Morning Mark,

Sorry to be a pain but please correct me if I’m wrong. You have been relating to pins on ISS socket (123&6) and I have been referring to pins on plug. Think that’s why I’m slightly confused.
Four core cable but connected to pins you suggest.
Cheers

Steve


Return to “Davis VP/VP2/Vue”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests