If you use Cumulus, please donate Image

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3041 Aug 17 2016

Problem with vantage pro2

Discussion specific to Davis weather stations
akshay
Posts: 31
Joined: Sun Jan 24, 2010 11:28 pm
Weather Station: Lacross, Oregon Scientific WMR-9
Operating System: win XP pro

Problem with vantage pro2

Postby akshay » Fri Mar 12, 2010 4:10 am

HI all,
we have got a new Davis vantage pro2 weather station. I am willing to use cumulus with it. As I expected i could not get cumulus workin when i tried connecting vantage pro 2 via usb. Now i got a couple of gender changer connectors and am able to connect it to the PC via serial port. But sadly i am still not able to get any data from cumulus.

Error i get is error 32701, while trying to initialise the station.

any suggestions are appreciated

Thanks
Akshay

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 25078
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Raspbian
Location: Sanday, Orkney
Contact:

Re: Problem with vantage pro2

Postby steve » Fri Mar 12, 2010 7:46 am

By 'gender changers' do you mean a USB to serial adapter? I'm not really sure how that would work.

But the best way to use a USB VP2 with Cumulus is to use the software which Davis supply. It's the called the "CP210X USB to serial converter" and you can download it here: http://www.davisnet.com/support/weather/software_driver.asp

The driver creates a 'virtual' serial port which Cumulus can connect to. If you've already used the Weatherlink software in USB mode, you will need to run it again to set the station into serial mode before you can use Cumulus.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Like Cumulus and want to support it? Please donate! Image

akshay
Posts: 31
Joined: Sun Jan 24, 2010 11:28 pm
Weather Station: Lacross, Oregon Scientific WMR-9
Operating System: win XP pro

Re: Problem with vantage pro2

Postby akshay » Sun Mar 14, 2010 9:24 pm

Hi steve
many thanks for your reply..
but when i try to install cp210x usb converter...i get the error saying: "this application has failed to start because CP210xManufacturing.dll was not found."

Also if i install this driver, do i have to install weather link before i start cumulus or just install the driver and get on with cumulus.

thanks
akshay

akshay
Posts: 31
Joined: Sun Jan 24, 2010 11:28 pm
Weather Station: Lacross, Oregon Scientific WMR-9
Operating System: win XP pro

Re: Problem with vantage pro2

Postby akshay » Sun Mar 14, 2010 9:32 pm

Hi steve
many thanks for your reply..
but when i try to install cp210x usb converter...i get the error saying: "this application has failed to start because CP210xManufacturing.dll was not found."

Also if i install this driver, do i have to install weather link before i start cumulus or just install the driver and get on with cumulus.
I have WeatherLink 5.8.1 installed on my PC for now but i hav not used it yet.

thanks
akshay

akshay
Posts: 31
Joined: Sun Jan 24, 2010 11:28 pm
Weather Station: Lacross, Oregon Scientific WMR-9
Operating System: win XP pro

Re: Problem with vantage pro2

Postby akshay » Sun Mar 14, 2010 10:57 pm

hii,
just got the driver runnin...it runs when it is executed from within weatherlink directory..
but still some prob, as when i ran it, it said "No devices attached. communication error" . but vantage pro 2 is all connected to my pc via usb. any clues why this error isthere??

akshay
Posts: 31
Joined: Sun Jan 24, 2010 11:28 pm
Weather Station: Lacross, Oregon Scientific WMR-9
Operating System: win XP pro

Re: Problem with vantage pro2

Postby akshay » Mon Mar 15, 2010 12:01 am

thanks for ur guidance steve....just got cumulus working downloading VCP drivers from http://www.silabs.com/products/mcu/page ... ivers.aspx also helped.....thanks.. :clap:

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 25078
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Raspbian
Location: Sanday, Orkney
Contact:

Re: Problem with vantage pro2

Postby steve » Mon Mar 15, 2010 7:52 am

I was going to suggest downloading the drivers from Silicon Labs, I know a few people have used those, but I thought it should work anyway with the 'official' drivers from Davis. Strange. But good that it's working now.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Like Cumulus and want to support it? Please donate! Image

gemini06720
Posts: 1700
Joined: Mon Aug 10, 2009 10:16 pm
Weather Station: No weather station
Operating System: No operating system
Location: World...

Re: Problem with vantage pro2

Postby gemini06720 » Wed Mar 17, 2010 2:55 pm

steve wrote:I was going to suggest downloading the drivers from Silicon Labs, I know a few people have used those, but I thought it should work anyway with the 'official' drivers from Davis. Strange. But good that it's working now.
Steve the 'official' drivers from Davis Instruments are old and not fully compatible with the latest releases of Windows...


Return to “Davis VP/VP2/Vue”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest