Page 1 of 1

Problem with vantage pro2

Posted: Fri Mar 12, 2010 4:10 am
by akshay
HI all,
we have got a new Davis vantage pro2 weather station. I am willing to use cumulus with it. As I expected i could not get cumulus workin when i tried connecting vantage pro 2 via usb. Now i got a couple of gender changer connectors and am able to connect it to the PC via serial port. But sadly i am still not able to get any data from cumulus.

Error i get is error 32701, while trying to initialise the station.

any suggestions are appreciated

Thanks
Akshay

Re: Problem with vantage pro2

Posted: Fri Mar 12, 2010 7:46 am
by steve
By 'gender changers' do you mean a USB to serial adapter? I'm not really sure how that would work.

But the best way to use a USB VP2 with Cumulus is to use the software which Davis supply. It's the called the "CP210X USB to serial converter" and you can download it here: http://www.davisnet.com/support/weather/software_driver.asp

The driver creates a 'virtual' serial port which Cumulus can connect to. If you've already used the Weatherlink software in USB mode, you will need to run it again to set the station into serial mode before you can use Cumulus.

Re: Problem with vantage pro2

Posted: Sun Mar 14, 2010 9:24 pm
by akshay
Hi steve
many thanks for your reply..
but when i try to install cp210x usb converter...i get the error saying: "this application has failed to start because CP210xManufacturing.dll was not found."

Also if i install this driver, do i have to install weather link before i start cumulus or just install the driver and get on with cumulus.

thanks
akshay

Re: Problem with vantage pro2

Posted: Sun Mar 14, 2010 9:32 pm
by akshay
Hi steve
many thanks for your reply..
but when i try to install cp210x usb converter...i get the error saying: "this application has failed to start because CP210xManufacturing.dll was not found."

Also if i install this driver, do i have to install weather link before i start cumulus or just install the driver and get on with cumulus.
I have WeatherLink 5.8.1 installed on my PC for now but i hav not used it yet.

thanks
akshay

Re: Problem with vantage pro2

Posted: Sun Mar 14, 2010 10:57 pm
by akshay
hii,
just got the driver runnin...it runs when it is executed from within weatherlink directory..
but still some prob, as when i ran it, it said "No devices attached. communication error" . but vantage pro 2 is all connected to my pc via usb. any clues why this error isthere??

Re: Problem with vantage pro2

Posted: Mon Mar 15, 2010 12:01 am
by akshay
thanks for ur guidance steve....just got cumulus working downloading VCP drivers from http://www.silabs.com/products/mcu/page ... ivers.aspx also helped.....thanks.. :clap:

Re: Problem with vantage pro2

Posted: Mon Mar 15, 2010 7:52 am
by steve
I was going to suggest downloading the drivers from Silicon Labs, I know a few people have used those, but I thought it should work anyway with the 'official' drivers from Davis. Strange. But good that it's working now.

Re: Problem with vantage pro2

Posted: Wed Mar 17, 2010 2:55 pm
by gemini06720
steve wrote:I was going to suggest downloading the drivers from Silicon Labs, I know a few people have used those, but I thought it should work anyway with the 'official' drivers from Davis. Strange. But good that it's working now.
Steve the 'official' drivers from Davis Instruments are old and not fully compatible with the latest releases of Windows...