If you use Cumulus, please donate Image

Please read this post before posting

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3041 Aug 17 2016. See this post for download

Davis Vantage Pro to Cumulus without WL?

Discussion specific to Davis weather stations
User avatar
paleoguy
Posts: 11
Joined: Thu Oct 27, 2011 2:29 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro (Cabled)
Operating System: XP
Location: New York State

Davis Vantage Pro to Cumulus without WL?

Postby paleoguy » Mon Apr 16, 2012 10:59 am

I've been given a sweet older Vantage Pro 6310C along with its Keyspan USA-19HS datalogger serial-to-USB cable. But no software. It is running merrily along as I type this with no observable problems. My computer is an older (5 years) pc running Windows XP. I have grown to love Cumulus from running an Ambient previously.

My elementary (very) question is this: can my VP 6310C interface with my XP's Cumulus and, if so, how? I followed Grumpy Moose's saga, also...would his procedure fit my situation?

Many thanks for whatever help is out there.

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 25394
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Raspbian
Location: Sanday, Orkney
Contact:

Re: Davis Vantage Pro to Cumulus without WL?

Postby steve » Mon Apr 16, 2012 11:18 am

Is this 'Keyspan' device a compatible equivalent to the Davis Weatherlink logger (the hardware bit of the WL package)? If so, from the software point of view I would imagine that the procedure would be exactly the same as worked for Grumpy Moose.
Steve
-----
Hosting available for Cumulus web sites. See http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=11876

Like Cumulus and want to support it? Please donate! Image

User avatar
paleoguy
Posts: 11
Joined: Thu Oct 27, 2011 2:29 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro (Cabled)
Operating System: XP
Location: New York State

Re: Davis Vantage Pro to Cumulus without WL?

Postby paleoguy » Mon Apr 16, 2012 3:03 pm

I am ASSUMING (with all of the hazards therein) that the Keyspan data logger may be the same...it is the connection that the previous owner used. I don't know where I could check to see if they are identical, though.

I'll see how far I can get with Grumpy's list...what can it hurt? Thanks for the reply, Steve.

...minutes later...

Nah! The update wouldn't open/operate for me; gotta have WL first. Back to square one.

Grumpy Moose
Posts: 61
Joined: Sat Apr 14, 2012 5:43 am
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Win 7
Location: Anchorage, Alaska
Contact:

Re: Davis Vantage Pro to Cumulus without WL?

Postby Grumpy Moose » Mon Apr 16, 2012 8:44 pm

Well, I guess that answers the question about running the WL Updater without a previously registered copy!

Question though. I believe the Keyspan USA-19HS you are referencing is simply a Serial to USB Cable converter? If so, that is not the data logger. In other words the console itself has a serial plug coming out of it?

You should be able to contact Davis (or search their website) to get the original driver for your datalogger. The driver for the Keyspan USA-19HS is also readily available on the Tripp Lite website.

http://www.tripplite.com/en/products/model.cfm?txtModelID=3914

Then if you need to run the CP210X USB to Serial Bridge, it should run stand alone with the "manufacturing.dll" supplied by the Davis Driver.

The funny part of course would be the Data Logger running a serial cable, converting that to USB via the Keyspan USA-19HS, then back to Serial by the CP210X USB to Serial Bridge! Maybe just find a serial port PCI adapter card for your PC and pluging the data logger in directly, bypassing everything else? They are pretty cheap.
Image

User avatar
paleoguy
Posts: 11
Joined: Thu Oct 27, 2011 2:29 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro (Cabled)
Operating System: XP
Location: New York State

Re: Davis Vantage Pro to Cumulus without WL?

Postby paleoguy » Mon Apr 16, 2012 9:51 pm

G.M., you are a wise man...much more so than I. You're right, the Keyspan is not a datalogger, the whole enchilada starts with a Davis datalogger that plugs into the monitor output. The output of the datalogger is a conventional 4 wire phone terminal. That, in turn, plugs into a Davis A.T. adapter, which, in turn, plugs into the Keyspan USA-19HS gizmo. Output from the Keyspan is in the form of a little 'D' shaped female terminal that I've only seen on printers before. Plugged into the 'D' terminal is a 30 inch shielded cable that ends in a USB connector. Whew! It may have worked for Mr. Previous Owner, but doesn't for me.
To make a long story just a bit longer, I bit the bullet and ordered new Weatherlink software with a new datalogger. Now to make it all work with Cumulus... LOL

Grumpy Moose
Posts: 61
Joined: Sat Apr 14, 2012 5:43 am
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Win 7
Location: Anchorage, Alaska
Contact:

Re: Davis Vantage Pro to Cumulus without WL?

Postby Grumpy Moose » Mon Apr 16, 2012 11:58 pm

paleoguy wrote:The output of the datalogger is a conventional 4 wire phone terminal. That, in turn, plugs into a Davis A.T. adapter, which, in turn, plugs into the Keyspan USA-19HS gizmo. Output from the Keyspan is in the form of a little 'D' shaped female terminal that I've only seen on printers before. Plugged into the 'D' terminal is a 30 inch shielded cable that ends in a USB connector.

Yikes! :o
Image

User avatar
paleoguy
Posts: 11
Joined: Thu Oct 27, 2011 2:29 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro (Cabled)
Operating System: XP
Location: New York State

Re: Davis Vantage Pro to Cumulus without WL?

Postby paleoguy » Thu Apr 26, 2012 9:53 pm

As an update, my cabled VP just came through an interesting late spring two day snow storm with high winds...and never missed a beat. The cumulus program performed flawlessly and continues to do so. Steve, feel free to use me for a testimonial. Many thanks...again.


Return to “Davis VP/VP2/Vue”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests